نان جو، پر خاصیت ترین نان
جو که در دسته غلات قرار دارد به علت دارا بودن ارزش غذایی بالا میتواند به عنوان یک وعده غذای کامل مصرف شود. در گذشته نان جو نان قالب مردم ایران را تشکیل می داد اما با افزایش کاشت و در دسترس قرار گرفتن گندم، کم کم مصرف جو کاهش پیدا کرد. در کشورهای مختلف نیز نان جو با اشکال مختلف و طعمهای گوناگون جزو پرمصرف ترین مواد غذایی است.
محققان در سالهای اخیر و طی تحقیقات علمی به ارزش غذایی ویژه نان جو از نظر بهداشتی و سلامتی پی برده اند. وجود سبوس دو برابر گندم و فیبر غنی در این نان باعث شده است که در سالهای اخیر اقبال دوباره ای به آن شود. در هر ۱۰۰ گرم نان جو حدود چهار گرم فیبر وجود دارد.
به دلیل همین فیبر فراوان در نان جو است که به مبتلایان به دیابت توصیه مصرف این نان میشود. چون فیبر مورد نیاز آنها که حدود ۲۰ تا ۳۰ گرم در روز است با مصرف این نان به همراه حبوبات و سبزیجات تامین خواهد شد. البته فیبر موجود در نان جو مقدار زیادی از آب بدن را جذب می کند، به همین دلیل باید همراه با مصرف نان جو مایعات و آب فراوانی نوشیده شود.
علاوه بر فیبر فراوان، نان جو کم نمک فواید دیگری همچون جلوگیری از تولید چربی های زیان آور در خون، تنظیم فعالیت دستگاه گوارش، تنظیم فشار خون، تحریک فرآیند تولید انسولین در بدن و کاهش قند خون، پاکسازی دیواره های معده و روده از ذرات آلوده کننده، مقابله با رشد تومور در بدن، جلوگیری از چاقی، حفظ شادابی و زیبایی پوست به علت وجود گسترده ویتامینهای گروه ب و تقویت حافظه برخوردار است.
امروزه و با شناخت فواید جو در پیشگیری، کنترل و درمان بیماری های غیر واگیر، به آن عنوان «اکسیر سلامت» داده شده است. به همین دلیل متخصصین تغذیه به خانواده ها توصیه اکید می کنند که از جو در برنامه غذایی کودکان خود در قالب سوپ و غذای تکمیلی استفاده کنند.
علاوه بر اینکه جو منبع بسیار مناسبی برای فیبر است به دلیل سرشار بودن از ویتامین های B به آرامش اعصاب نیز کمک بسیار می کند.
نان جو همچنین سرشار از کربوهیدرات های پیچیده است که از گرسنگی جلوگیری میکند و مداومت در خورن جو و نان آن باعث لاغری میشود.
علاوه بر تمامی ویتامین های موجود، نان جو از غنی ترین منابع سبوس محسوب میشود. سبوس بهترین راه درمان یبوست است و رفع مشکل یبوست نیز از بروز بواسیر، التهاب دیورتیکول (کیسه ای مدور به اشکال و اندازه های مختلف موجود در جدار داخلی روده)، سرطان کولون، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونت های دستگاه گوارش (که غالباً در میان افراد مسن مشاهده می گردد) پیشگیری می کند.
علاوه بر تمامی فواید ذکر شده در نان جو که آن را تبدیل به سرشارترین منابع غذایی کرده است فواید دیگری وجود دارد که به اختصار میتوان به آنها اشاره کرد:
– کاهش کلسترول خون
– رفع نرمی استخوان در کودکان
– جلوگیری از سفیدشدن مو
– رفع کم خونی
علاوه بر خواص درمانی، جو در سلامت و بهداشت پوست نیز تاثیر گذار است. استفاده از ماسکی که از خمیر آرد جو وآب خیار فراهم میشود برای رفع منافذ باز پوست و زیباشدن آن بسیار مناسب است. همچنین میتوان برای درمان زخمهای بدخیم آرد جو را با زرده تخممرغ مخلوط کرده و روی زخم مالید.
بدون دیدگاه