در دنیا نان به عنوان مهمترین منبع تغذیه، قسمت عمده انرژی، پروتین و ویتامینهای گروه ب مورد نیاز مردم را تامین میکند.
به صورت کلی در تمام دنیا نان به دو طبقه نانهای حجیم و مسطح تقسیم میشود. نانهای مسطح احتمالا قدیمیترین، متنوع ترین و متداولترین مواد خوراکی و محصولات غذایی در دنیا هستند. این طبقه از نانها در سطح دنیا با شکلها و انوع مختلف و تحت نامهای متفاوت در بسیاری از کشورهای سراسر دنیا مصرف میشوند و قسمت عمده برنامه غذایی مردم را تشکیل میدهند.
نانهای مسطح با توجه به چندین فاکتور به چند دسته تقسیم میشوند. اولین فاکتور نوع پهن کردن است. بر اساس این فاکتور نانهای مسطح به ۵ دسته تقسیم میشوند. دومین فاکتور مدت زمان تهیه خمیر و فرآیند پخت است از این نظر نانهای مسطح از مدت زمان پخت ۴۵ دقیقه تا ۲-۳ متفاوت هستند. سومین عامل ضخامت است بر این اساس نانهای مسطح دارای ضخامتی از نازکی یک کاغذ تا ۳-۴ سانتی متر متفاوت هستنند.
چهارمین عامل، شکل است. نانهای مسطح به سه شکل گرد، مثلثی و مستطیل پخت میشوند. پنجمین فاکتور وزن است. این نانها از ۲۰ گرم تا ۱۰۰۰ گرم متفاوت هستند. آخرین فاکتور شیوه پخت است. دو شیوه پخت در نانهای مسطح وجود دارد که عبارتند از شیوه یک لایه و دو لایه. تفاوت این دو گروه در مقطع عرضی و روش عمل آوری آنها مربوط میشود. در نانهای مسطح یک لایه، خمیر پس از پهن کردن فورا و یا در دمانی نسبتا کم در مدت زمان طولانیتر پخت میشود در صورتی که برای تولید نانهای مسطح دو لایه به چانه های خمیر پهن شده فرصت تخمیر داده میشود.
احتمال میرود که در سراسر دنیا جمعیتی نزدیک به ۸/۱ بیلیون نفر در دنیا از انواع نانهای مسطح استفاده میکنند. نانهای مسطح رایج در ایران مانند سنگک و بربری و لواش و تافتنون از گروه نانهای مسطح یک لایه هستند. برای تهیه این نوع از نانها اجزا اصلی خمیر شامل آرد گندم، آب، نمک و مخمر در پاتیلهای بزرگ به روشهای مختلف و متناسب با نوع نان آماده میشوند.
[…] مزه، طعم، هضم و بهداشت و سلامت بهترین نان ایرانی و حتی دنیا است. این نان از آرد مرغوب و سالم، آب خالص و کمی نمک […]
[…] دسترس قرار گرفتن گندم، کم کم مصرف جو کاهش پیدا کرد. در کشورهای مختلف نیز نان جو با اشکال مختلف و طعمهای گوناگون جزو پرمصرف […]