در دیدگاه عامه مردم نان صنعتی نانی است که با دستگاه تولید می شود. اکثر مردم معتقدند که این نان دارای کیفیتی مانند نان سنتی نیست و به همین دلیل استقبال گسترده ای از این نان نشده است. اما به نانی میتوان نان صنعتی گفت که از ابتدای خط تولید و وارد شدن آرد به سامانه تا مرحله نهایی که بسته بندی است، تقریباً بدون دخالت دست انجام شود؛ ضمن اینکه تخمیر مناسب روی خمیر انجام گیرد و ارزش تغذیهای نان هم حفظ شود. علاوه بر فرآیند تولید، میزان حجم تولید در نان های صنعتی است که آنها را با نان های سنتی متفاوت میکند. نان های صنعتی در حجم های بسیار تولید و روانه بازار میشود. در واقع و در معنای کلی، نان صنعتی به نانی اطلاق میشود که به کمک تکنولوژی روز دنیا، ماشینآلات مدرن، استفاده از تمامی روشهای ارتقاء کیفیت نان، حذف نواقص آرد در تولید و در مقیاس بالا تولید میگردد.
در کشور ما عدهای میپندارند نانهای حجیمی که به نام نان فانتزی شهرت دارد، همان نان صنعتی است، اما در واقع این نانها هم صنعتی نیستند. نان صنعتی در مقیاس انبوه و با ماشینهای مدرن و در شرایط کاملاً بهداشتی تهیه می شوند. این نانها کاملاً از خمیر ورآمده و تخمیر شده تولید میشوند و در جذب املاح دو ظرفیتی مشکلی به وجود نخواهند آورد. همچنین در هنگام تولید این نان ها می توان آرد آن را با سبوس، آرد جو، آرد سویا و ریز مغذیهایی دیگری که کمبود آنها در کشور وجود دارد، مثل آهن، روی، ویتامینهای گروه ب و کلسیم غنی نمود. بنابراین با تولید این نانها افراد و گروههای خاص مانند بیماران و افراد دچار کمبود بعضی از ریز مغذیها هم میتوانند از این نان ها استفاده کنند. فایده دیگری که این نان دارد قیمت مناسب آن است. با توجه به حجم بالای تولید، حتی اگر دولت هزینه یارانهای برای این نوع نان نپردازد، قیمت هم چندان افزایشی نخواهد داشت.
البته باید در نظر داشت که تولید و استفاده از این نان در سطح گسترده به عوامل زیادی بستگی دارد اولین موضوع بحث آموزش و فرهنگسازی است. باید برنامه های آموزشی مناسبی برای معرفی این نوع نان تهیه و اجرا گردد. آنچه که در تهیه و تدوین این برنامه ها باید در اولویت قرار گیرد حمایت از سرمایه ملی، احترام به نان و به برکت خدا و جلوگیری از هدر دادن نان و …. است.
البته تهیه و تولید نان صنعتی به معنای حذف نانهای سنتی یا بیتوجهی به این نانها نیست. نانهای سنتی ما ایرانیان در فرهنگ تغذیهای ما ریشه دارد و بهتر است تولید نانهای سنتی در کنار نان های صنعتی باشد.
مهمترین مزایای تولید نان به صورت صنعتی عبارتند از:
– افزایش تولید و پاسخ به تقاضای روز افزون نان در جامعه
– ارتقاء کیفیت نان
– حذف جوش شیرین در تولید نان
– ماندگاری بالاتر
– ارزش غذایی بیشتر
– ضایعات کمتر
[…] از دستگاه های نانوایی که امروزه در نانوایی های صنعتی بسیار کاربرد دارد دستگاه خمیر پهن کن شش غلتکی نانوایی […]