نان که اساسی ترین و ضروری ترین کالا در سبد مصرفی خانوارها است از تنوع زیادی برخوردار است. از جمله این نانها که توسط ایرانی ها مصرف می شود؛ تافتون است. مصرف این نان در بین خانوارهای ایرانی نسبتا زیاد است.
نان تافتون که جزو نان های سنتی و مسطح محسوب میشود از نظر ظاهری به شکل گرد و دایره است و قطر تقریبا ۴۰ سانتی متر و ضخامت ۳ الی ۴ میلی متر دارد. این نان تقریبا نازک است به طوری که بافت داخلی و پوسته آن تا حدودی به هم چسبیده اند و قابل تفکیک نیستند. نان تافتون از مخلوط آرد کامل، آرد ستاره و آرد معمولی (سبوس گرفته) با آب، مخمر صنعتی و یا خمیر ترش تهیه میشود. آرد این نان نسبت به آرد نان سنگک از سبوس پائین تری برخوردار است ودر ۱۰۰گرم آن ۲۸۳کیلوکالری انرژی وجود دارد.
خمیر این نان را پس از به هم زدن با دست و یا همزن به صورت چانه های ۴۲۰ الی ۵۰۰ گرمی در آورده و ضمن پهن و یکنواخت کردن خمیر توسط وردنه با دنده های مخصوص فلزی سوراخ سوراخ نموده و به کمک همان بالشتک (ناونده) به دیواره تنور می چسبانند. این نان در حرارت مستقیم و به دو شکل تنوری و دستگاهی و با اندازه های کوچک و بزرگ پخت می شود. این نان در صورت رعایت اصول پخت دارای بوی مطبوع و مزه خوب خواهد بود. از نشانههای نان تافتون مرغوب عدم چسبندگی و درآمدن به شکل توده خمیر در دهان و فرورفتگیهای زیاد و سطح یکنواخت است.
نگهداری نان تافتون ازاهمیت بالایی برخوردار است به طوری که در صورت نگهداری خوب از آن، میزان ضایعات این نان کاهش چشمگیری خواهد داشت.
بدون دیدگاه